MicroSourcing Blog - Offshoring Solutions to the Philippines

Data in de cloud vormen risico bij faillissement

by: Bas Mawhin

Friday, November 15, 2013

Outsourcing News

Wat waren de reacties destijds positief. En eigenlijk zijn we dat nog steeds. Maar in alle eerlijkheid, de laatste tijd komen de nadelen van werken in de cloud steeds nadrukkelijker bovendrijven. De algehele hoerastemming is ondertussen wel verdwenen. Toch biedt deze vorm van dataopslag talloze voordelen. Toch gaan we eens dieper in op een kritische noot die afkomstig is van bestuurders en schuldeisers. Waar heeft die kritische noot betrekking op? Op het moment dat een faillissement van een onderneming een feit is - en dat hebben we de laatste jaren helaas te vaak gezien - blijkt de opslag van data in de cloud een vervelend obstakel te zijn.

Wat is concreet het probleem? Ten tijde van een faillissement blijkt dat de toegang tot deze data niet eenvoudig dan wel onmogelijk is. En dat is wel noodzakelijk om eventuele faillissementsfraude te signaleren. Niet dat iedereen direct van fraude wordt beticht, maar een gedegen onderzoek hiernaar is bij een faillissement wel gangbaar. Er zal tenslotte bekeken moeten worden of er in de laatste maanden niet gesjoemeld is met cijfers of dat er zich onoorbare zaken hebben afgespeeld. Dat dat wordt gecontroleerd is niet raar en behoort tot de normale gang van zaken. Maar een curator die de 'hele handel' onderzoekt moet wel toegang hebben tot alle gegevens. En dat lukt dus niet.

Vroeger nam de curator van de gefailleerde gewoon een server en een werkstation mee, waarna hij op zijn eigen werkplek op z'n gemakje de administratie ging uitpluizen. Nu werkt dat vaak anders. Een curator heeft simpelweg niet alle rechten om de cloud eens door te spitten. Kortom: krijgt de curator wel alle gegevens te zien die belangrijk zijn voor het correct afhandelen van een faillissement? Een curator kan de beheerder van de cloud niet dwingen de benodigde data af te staan. Het bedrijf is failliet. De deuren zijn gesloten. De computers staan op zwart. Hoe kan de curator in hemelsnaam zijn werk nog doen?

Data in de cloud zijn niet altijd inzichtelijk voor de curator. Stel: bedrijf X gaat failliet. In de laatste dagen voordat het doek definitief is gevallen voor de betreffende ondernemer, verkoopt hij zijn bedrijfsauto voor een paar tientjes aan een familielid. Deze transactie wordt keurig netjes vermeld in de administratie. Echter, deze administratie bevindt zich in de cloud. Dus los van het gegeven dat de moeilijkheidsfactor voor de curator almaar hoger wordt, wordt ook het plegen van fraude steeds lastiger op te sporen.


Post a Comment


Security Image:Name:(required)


Email Address: (will not be published) (required)


Website:


Comment:
RSS Feed