Een Joint Venture met MicroSourcing is de ideale oplossing voor bedrijven die zelf eigenaar van hun buitenlandse activiteit willen blijven, maar ook graag willen samenwerken met een sterke partner te plaatse.

Joint Ventures

Voor veel bedrijven is een outsourcingovereenkomst met een derde-dienstverlener wellicht niet de beste oplossing. Daar kunnen uiteenlopende redenen voor zijn:

  • Mogelijk is in uw bedrijf sprake van zeer gevoelige gegevens of processen die vergaande operationele controle en kwaliteitsborging vereisen. In zo'n geval kan het eenvoudigweg te riskant zijn werkzaamheden aan een derde uit te besteden. Het kan ook zijn dat uw eigen cliënten het u niet toestaan werkzaamheden die u voor hen verricht, door een andere partij te laten uitvoeren.
  • Mogelijk wilt u uw buitenlandse activiteit ook zelf in eigendom hebben. Dit geldt met name in verband met een beursgang of bedrijfsovername, waarbij het zaak is de waarde van uw totale onderneming te maximaliseren. En die boekwaarde is natuurlijk hoger als u zelf eigenaar bent van uw buitenlandse activiteit, en niet slechts partij bij een dienstenovereenkomst met een derde.

Bij het oplossen van probleem 1 kan ons Virtual Captive-model goede diensten bewijzen. Met een Virtual Captive kunnen onze opdrachtgevers de buitenlandse activiteit immers naar wens inrichten, zelf bepalen hoe er wordt gewerkt en toezicht houden op de dagelijkse activiteiten. Om probleem 2 te kunnen oplossen zal de opdrachtgever eigenaar van een rechtspersoon in de Filippijnen moeten zijn, met eigen personeel en activa. Hij kan daartoe natuurlijk een 100%-dochtermaatschappij oprichten, maar daar komen wel een uitvoerig due diligence-traject en langetermijninvesteringen bij kijken.

Een Joint Venture met MicroSourcing is de ideale manier om dit soort complicaties te omzeilen. De uitgangspunten zijn heel eenvoudig: uw bedrijf begint samen met MicroSourcing een Joint Venture in de Filippijnen in de vorm van een rechtspersoon aldaar die exclusief uw onderneming bedient en ook grotendeels uw eigendom is. Binnen die Joint Venture kan uw bedrijf vervolgens profiteren van de uitgebreide middelen en expertise die MicroSourcing ter plaatse heeft verworven. Zo krijgt u uw activiteit snel en effectief van de grond, zonder de opstartproblemen die zo kenmerkend zijn voor een captive. Een Joint Venture is wel een tamelijk ingewikkelde samenwerkingsstructuur. Deze optie is dan ook alleen aan de orde als u besluit voor onbepaalde tijd in de Filippijnen te blijven. Wilt u de markt in de Filippijnen eerst uittesten, dan raden we u aan te beginnen met een van onze andere services Project Outsourcing, Staff Leasing of Virtual Captive en niet direct een langetermijnverbintenis aan te gaan, zoals een Joint Venture.